torstai 4. syyskuuta 2014

Usiku mwema


pictures of our home, uvikiuta center


Eilen aamupalan jälkeen Lawrence piti meille orientaation. Lawrence kertoi meille Uvikiutan taustoista ja käytännöistä. Oli mielenkiintoista kuulla miten Uvikiuta sai alkunsa! Tää järjestö tekee niin paljon kaikkea! Uvikiuta center tarjoaa yhteisön jäsenille ilmaisen kirjaston, kuntosalin, puiston ja urheilukenttiä. Näillä on useita ympäristöprojekteja, kuten tree nursery ja Eco village. Tree nurseryssä kasvatetaan puita ja lahjoitetaan niitä esimerkiksi läheisille kouluille. Eco village on asuinalue, joka pyrkii toimimaan mahdollisimman ympäristöystävällisesti. Osa vapaaehtoistyöntekijöistä asuu isäntäperheissä Eco villagessa. Lisäksi Uvikiutalla on tietenkin lukuisia vapaaehtois- ja kulttuurivaihto-ohjelmia. Saatiin myös tietää, että Uvikiuta center on ainoa paikka Dar es Salaamissa, missä voi nähdä apinoita. Tää on vissiin joku monkey conservation area ja apinoille on täällä asuinalueena metsää.

 Lounaalla saatiin maistaa ekaa kertaa perinteistä tansanialaista ruokaa, Ugalia! Sellasta maissijauhosta tehtyä puuroa, jota syödään kastikkeen kanssa. Lounaan jälkeen saatiin tietää meidän seuraavan 3 viikon aikataulu. Aamupäivisin mennään Unnan kanssa koululle, lounaaksi tullaan takas centerille ja iltapäivisin meillä on joko swahilitunti muiden vapaaehtoisten kanssa tai opetamme paikallisille nuorille englantia. Meidän group leader Edwin on maailman läpin, se on niin rento. Lawrence on kans ihana!

 Illallisella syötiin ekaa kertaa Chapatia, paikallista leipää, jota tarjottiin perunamuussin ja papukastikkeen kanssa. Illallisen jälkeen pidettiin kulttuuri-ilta ja tällä kertaa teemana oli Ranska. Meidät jaettiin ryhmiin ja ranskalainen poika Alexis kerto meille Ranskasta ja piti meille visailun, jonka Unnan joukkue voitti (mut vaan yhel pisteellä!!!). Visailun jälkeen Alexis ja saksalaispoitsu pyys meitä tulee niien kaa lähibaariin. Se oli niin mielenkiintosta! Paikalliset tanssi vauhdikkaasti, musa soi vähän liiankin kovalla ja me Unnan kanssa maistettiin ekaa kertaa tansanialaista kaljaa! Paikallinen poika Godson opasti meitä valitsemaan Kilimanjaro merkkisen bissen. Jo mainittujen poikien lisäksi mukana oli myös italialainen ja japanilainen poika. Niiden seurassa oli turvallista kulkea! Oli kaikinpuolin hauska päivä.

  children from the nearby community
Unnaa on luultu jo 10-vuotiaaks (ja mua sen 16vuotiaaks äidiks...)

 Tänään käytiin tutustumassa koululla! Sanna meni baby classiin Annan kanssa, missä lapset oli 2-3 -vuotiaita. Siellä opetettiin aakkosia ja numeroita pistämällä lapset toistamaan opettajan perässä. Lapset harjoitteli myös aakkosten ja numeroiden kirjoitusta. Lapsoset oli niin sulosia, yks pikkutyttö ei millään saanut piirrettyä numeroa 8, mä autoin sitä ja olisittepa nähny sen hymyn ku se vihdoin sai sen piirrettyä!

 Unna oli vähän vanhempien ryhmässä, medium classissa, missä lapset on noin 4-vuotiaita. Siellä oli englannin tunti ja Unna autto tehtävien korjauksessa. Unna pääs (pakotettiin) myös opettajien kanssa luokan eteen laulamaan ja tanssimaan musiikin tunnilla. Italialainen poika Alberto uvikiutasta oli myös koululla avustamassa pre-unit ryhmässä, jossa on noin 5-6 -vuotiaita. Tänään oli kuitenkin sen viimeinen päivä. Opettajat olivat niin mukavia ja ystävällisiä, mutta inhottava puoli on, että luokassa käytetään fyysistä kuritusta. Unnan luokassa opettaja löi lapsia aina kun lapset eivät käyttäytyneet, mitä oli hirveää katsoa. Me ei oikeen tiietä mitä pitäis tehdä, kun ei viitti kuitenkaan alkaa neuvomaan opettajia... On niin ihnottava nähdä, kun niitä lapsia oikeesti sattuu ja ne alkaa itkemään.

  Volunteers cooking dinner (uskokaa tai älkää meil on kavereita!!)

Ainiin ja ilouutisia Sannaa on kosittu! Unna sai luvan muuttaa naapuriin =) jes =)
 

Sanna & Unna

2 kommenttia:

  1. Kuinkahan monta kosintaa sitä vielä ehtii tulla tässä 6kk aikana??? t. äiti

    VastaaPoista
  2. Hyvältä näyttää! Terveisin Tuulikki - mummo Ähtäristä

    VastaaPoista